Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FİL VAK’ASI, EBABİL KUŞLARI VE BİRLİK ŞUURU
RasitTunca-4 
FİL VAK’ASI, EBABİL KUŞLARI VE BİRLİK ŞUURU

31.03.2012 Cumartesi

Eûzü billâhi mineşşeytânirracîm.
Bismillâhirrahmânirrahîm.

"Biz peygamberleri ancak müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak göndeririz. Kim iman eder ve kendini düzeltirse onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olacak değillerdir. Âyetlerimizi yalanlayanlara ise, yapmakta oldukları kötülükler sebebiyle azap dokunacaktır. De ki: 'Ben size, ‘Allah'ın hazineleri benim yanımdadır' demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size ‘Ben bir meleğim' de demiyorum. Ben sadece, bana gönderilen vahye uyuyorum.' De ki: 'Görmeyenle gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?'" (En'âm Suresi, 48-50)
Sadakallahül'azîm.

Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.
Allahümme salli alâ sâhibil-vesîleh.
Allahümme salli alâ sâhibil-fazîleh.
Allahümme salli alâ sâhibid-derecâtir-râfiah.

YOLCULUĞUMUZA BAŞLIYORUZ

Kıymetli kardeşlerim,
Bugün, Kur'an-ı Kerîm'de anlatılan ibretli kıssalardan biri olan Fil Vak'ası'nı ve onun merkezindeki "Ebabil" kuşlarını tefekkür edeceğiz. Bu olay, Kâbe'yi yıkmaya gelen Ebrehe ve ordusunun, Allah'ın gönderdiği kuş sürüleriyle nasıl helak edildiğini anlatır. Bu olay, sadece tarihi bir hadise değil, aynı zamanda Allah'ın, dinine ve mübarek mekânlarına yapılan saldırılara karşı kudretinin bir tezahürüdür.

FİL VAK'ASINDAN ÇIKARILACAK DERSLER

Fil Suresi'nde anlatılan bu mucizevi olay bize şunları hatırlatır:

Allah'ın Kudreti Sınırsızdır: En güçlü, en donanımlı ordular bile Allah'ın iradesi karşısında hiçtir. O, dilediği en küçük ve basit bir vasıtayla (burada kuşlar ve minik taşlar) en azılı düşmanları perişan edebilir.

Mübarek Mekânların Koruyucusu Allah'tır: Kâbe, Allah'ın evidir. Onun koruyucusu da yalnızca Allah'tır. Tarih boyunca onu yıkmaya yeltenen her güç, nasıl akamete uğramışsa, kıyamete kadar da bu böyle devam edecektir. Bu, müminlere güven ve itimat verir.

Zalimlerin Sonu Hüsrandır: Ebrehe, kibri, gururu ve azgınlığı yüzünden helak oldu. Hakka ve hakikate sırt çeviren, zulümle yola çıkan her topluluk, bir gün mutlaka ilâhî adaletle yüzleşir.

Müminlere Düşen Vazife: Bu kıssa, müminlere düşman karşısında ümitsizliğe kapılmamayı öğretir. Zaferin kaynağı, silahların çokluğu veya teknolojinin üstünlüğü değil, Allah'a olan iman, tevekkül ve O'nun rızası için yapılan samimi gayrettir.

BİRLİK, BERABERLİK VE SAF DÜZENİ

Fil ordusunun helakinden alınacak bir başka ders de birlik ve beraberliğin önemidir. Ebabil kuşları, küçük ve mütevazı yaratıklardı. Ancak Allah'ın emriyle bir araya gelip, disiplinli bir şekhareket ederek, kendilerinden katbekat büyük bir düşmanı mağlup ettiler.

Bu, biz müminler için çok büyük bir meseledir. Namazda safları sık ve düzgün tutmak sadece şekli bir emir değildir. O, müminler arasındaki dayanışma, disiplin, itaat ve birliğin sembolik bir ifadesidir. Nasıl ki bir tuğla tek başına kolayca kırılabilirken, bir duvar haline geldiğinde sağlam durursa, müminler de tek başlarına zayıf, fakat birlik olduklarında çok güçlüdürler.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), safları düzeltir, sıklaştırır ve aralardaki boşlukları kapatırdı. Bu, şeytanın safların arasına girmesine fırsat vermemek içindi. Günlük hayatımızda da bu şuuru taşımalıyız. İslam kardeşliği, sadece cami içinde değil, toplum hayatının her alanında birbirimize kenetlenmeyi, yardımlaşmayı, haksızlık karşısında birlik olmayı gerektirir.

NİYETİN EHEMMİYETİ

"Ameller, niyetlere göredir." hadis-i şerifi, yaptığımız her işin kalbimizdeki niyetle değer kazandığını bildirir. Bir hareket, dışarıdan namaza benziyor olsa bile, eğer niyet ibadet değilse, o hareket namaz olmaz. Aynı şekilde, yapılan bir iş, dünyevi görünse bile, eğer Allah rızası için ve O'nun dinine hizmet niyetiyle yapılıyorsa, bir ibadet değeri taşır.

Bu, bize hayatımızın her anını ibadet şuuruyla geçirmenin yolunu gösterir. Yeme, içme, çalışma, uyuma... Tüm bunları sırf nefsimiz için değil, Allah'ın rızasını kazanmak, O'nun bize verdiği nimetlere şükretmek ve O'nun dinine hizmet etmek niyetiyle yaparsak, sıradan işlerimiz bile salih amele dönüşür.

SONUÇ VE DUALAR

Kardeşlerim,
Fil Vak'ası ve Ebabil kuşları, Allah'ın yardımının nasıl geldiğinin ve müminlerin nasıl bir birlik ruhu içinde olması gerektiğinin canlı bir örneğidir. Bugün İslam âlemi olarak karşı karşıya olduğumuz zorluklar ve saldırılar karşısında yapmamız gereken, önce kendi nefsimizi düzeltmek, sonra Allah'ın ipine (Kur'an ve Sünnet'e) sımsıkı sarılmak ve mümin kardeşlerimizle birlik ve beraberlik içinde olmaktır.

Rabbimiz, bize Fil ordusu gibi azgınlaşmaktan, Ebrehe gibi kibre kapılmaktan muhafaza eylesin. Bize, Ebabil kuşları gibi küçük görünse de, Allah'ın emriyle hareket eden, disiplinli, birbirine kenetlenmiş bir ümmet olmayı nasip etsin. Niyetlerimizi halis, amellerimizi salih eylesin. Birlik ve beraberliğimizi daim kılsın. Dinine, kitabına, peygamberine ve mübarek mekânlarına yapılan her türlü saldırıyı boşa çıkarsın. Müminleri zafere, zalimleri ise hüsrana uğratsın.

El-Fâtiha.

Başağaçlı Raşit Tunca

Kar©glan
Başağaçlı Raşit Tunca

Original Kar©glan

Signing of Hamdullah
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply

Messages In This Thread
FİL VAK’ASI, EBABİL KUŞLARI VE BİRLİK ŞUURU - by Hamdullah - 02-04-2026, 04:45 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)